Díl desátý: Anna Boleynová zprzněna, Thomas Wolsey zase uštván.

Autor v 13.3.2009 , Epizody, Sezóna 1, Stalo se, Top | 13 komentáře

„Pane, nemluvili jsme spolu tak často a tak dlouho, jak jsme měli. Často jsem se věnoval jiným věcem. Kdybych chtěl odpuštění, měl bych o něj prosit. Ale za vše, co jsem udělal a co ještě musím udělat, nemohu žádat odpuštění. A přesto myslím, že nejsem zlý člověk. Zlí lidé se modlí hlasitě, hledají pokání a myslí si, že jsou nebi blíž než jsem já. Neuvidím nebeskou bránu, bože. Ani od tebe neuslyším nebeská slova spasení. Viděl jsem věčnost, přísahám. Ale byl to jenom sen a ráno bylo všechno pryč. Jen já sám vím, co jsem zač a svou ubohou duši nechám tvé schovívavosti. Jsem si plně vědom, že z tvých laskavých rukou si nic nezasloužím…“

– Thomas Wolsey před sebevraždou bilancuje, jaký smysl měl vlastně jeho život.

Na Jindřichově dvoře létaly třísky a tak je zde organizačně rušno. Trio šťastných vévodů, zejména pak lord Rochefort, pořád podvědomě žije ve strachu z vychytralého exkardinála Wolseyho. Jak se brzy ukáže, ne až tak úplně bezpodstatně – Wolsey totiž škrábe ponížený dopis samotné Anně Boleynové, dceři člověka, který jej pomohl potopit, s tím, aby se pro změnu teď ona přimluvila za něj.

Z andílka Thomase Mooreho se mezitím vyklube chladný a cílevědomý služebník Boží s cílem tvrdě potírat kacíře, zejména ty luteránské. Tak – než si král Jindřich vůbec zvykne, že jeho stínem již není vždy podezřele poslušný Wolsey – „ve jménu Boha“ na hranici vzplane na 6 nehodných individuí včetně významného reformátora a psavce Fishe. Král sám však paradoxně nemá díky Anně k luteránství daleko, přičemž všichni možní nepřátelé Martina Luthera tuto informaci nepochopitelně podceňují.

Král Jindřich se nadále neúnavně žene za rozvodem. Například tím, že vysílá Olivera Cromwella obrážet evropské univerzity, aby vstřebával tamnější názory na incident mezi Jindřichem + Annou a církví. Pochopitelně, že je dychtiv pouze kladné odezvy.

Thomas Wolsey možná neuspěl sám proti třem vyhladovělým vlkům a tu a tam zametal majetek směrem do vlastního dvora, avšak jedno se mu musí nechat – ekonomika po čas jeho moci klapala jako švýcarské hodinky. Což se o současné situaci říci nedá a král – emocionálně založený muž vrtkavé přízně – si to začíná moc dobře uvědomovat. Ani z Říma přes Thomase Boleyna, mezitím opět povýšeného a ověnčeného dalšími cetkami a tituly, netečou ohledně celé kauzy žádné dobré zprávy, takže podhoubí pro příliv luteránství na ostrovy už snad ani nemůže být lepší.

Ani zamítavý dopis od „té mizerné děvky“ Anny Boleynové nepřiměje Thomase Wolseyho složit zbraně a zkouší uzavřít dohodu s podobně zatrpklou Kateřinou, stále ještě královou chodí. Protože jej ale zradí vlastní ukoktaný osobní lékař, docílí jen násilného odvedení zpět ke dvoru – který již neuvidí jinak než přes hnusné studené mříže zaplivaného žaláře – aby byl i on souzen (velezrada). K soudu však nestačí dojít, protože se Wolsey podřízne nožem, původně sloužícím ke krájení vězeňské svačinky. Král Jindřich nenese tuto zprávu lehce a začíná si uvědomovat, že právě vykročil z bláta do louže.

Vzápětí vyvádí Annu do lesa, kde dochází k jejich prvnímu styku. Aby však král nedostal okamžitě vše, nenechá jej vyvrcholit do lůna a odtrhne Jindřicha od sebe.

Thomas Moore si ve stejném čase, avšak na docela jiném místě začíná uvědomovat, že Wolsey, kterému tolik vyčítal upozaďování Boha a křesťanství na úkor vlastních či králových zájmů, to ve skutečnosti neměl jednoduché. A začíná se chovat v podstatě jako on.

13 Komentáře

  1. jak se jmenuje herečka která hraje lady Blantovou(ta která měla s králem nemanželského syna)?

  2. máte chyby v obsahu Cromwell nebyl Oliver ale Thomas, Oliver Cromwell patří do jiné doby a Sir Thomas More se jmenoval More a ne Moore

  3. Proboha, kdo psal ten předposlední odstavec? Někdo z přechylujících dinosaurů?

    Co mi na celé sérii vadilo, bylo počešťování anglických jmen, hlavně Morovy zdrobněliny – „Jindra“ a „Franta“ (francouzský král). Jak budou říkat královně Elisabet v 5. řadě? Bětko?

  4. nevite, kdy tu bude dalsi rada?

  5. Dokonalý závěř 1. série. Hlavně scéna před Wolseho sebevraždou jak se střídá se scénami divadlem. Opravdu působivé!

  6. Tak musím říct, že se tvůrci překonali, tahle epizoda byla opravdu zajímavá a drsná, byť historická realita je zase trochu mimo – Wolsey nespáchal sebevraždu, ale jsem ochotna tomuto seriálu prominout mnohé 🙂 Závěrečná scéna v lese mě docela zmátla. Neříkala Anna, že dá panenství až svému manželovi? I když podle toho, jak se chovala, tak to nevypadalo na ztrátu panenství 🙂

  7. Jindřich VIII se rozvedl a až pak se do toho připletla Anna.

  8. prosim vas nekdo …nevite kdy pujde druha rada???

  9. Jindřichův rozvod byl potvzen v r. 1533. Vzhledem k tomu, že Alžběta I., jeho dcera s Annou B., se narodila 7.9.1533, se do toho Anna musela přimotat opravdu ještě před rozvodem …

  10. Newíte někdo proč přestali dávat na nově po tomhle díle Tudorovce ??

  11. nedělejte stoho takovou vědu z chyb máte to tady moc pěkný

  12. Proč tam jindřich VIII na začátku masturbuje? nevíte někdo?

  13. pre anonym – no preto, lebo nemal sex uz velmi dlho, koli boleynke, pretoze jej slubil, ze nebude mat milenky a tiez sex s Katarinou a s Boleynkou sa vyspi az po svadbe(co vl. nedodrzal) tak na nej aspon onanoval 😉 ved aj to museli robit v minulosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

three + twelve =

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Starší příspěvky:
Epizoda 10 – co nás čeká

Jindřichův učitel, teolog a nástupce ve funkci po Wolseym, Thomas More je velmi horlivý v obraně církve a začne upalovat...

Zavřít
Starší příspěvky:
Epizoda 10 – co nás čeká

Jindřichův učitel, teolog a nástupce ve funkci po Wolseym, Thomas More je velmi horlivý v obraně církve a začne upalovat...

Zavřít